domingo, 15 de abril de 2007

"L'efecte papallona"

Durant la setmana santa he vist una pel·lícula que es titula "El efecto mariposa", em va semblar una pel·licula força interesant, però curiosament el que més em va cridar l'atenció va ser el títol de la pel·lícula, així que vaig decidir buscar el significat d'aquest títol.

Durant el 1960 el científic Edward Lorenz va estudiar el comportament de l'atmosfera, i va intentar trobar equacions que permetessin, a partir de variables sencilles, descriure el moviment de grans masses d'aire, és a dir fer prediccions climatològiques. Finalment va ajustar el model a tres variables que expresaven com canviava el temps al llarg de la velocitat, el temps, y la temperatura de l'aire. El model es va basar en tres equacions simples que es coneixen actualment com el model Lorenz.

Però Lorenz va rebre una gran sorpresa quan a observar que petites diferències en les dades inicials ( coses tan simples com utilitzar 3 0 6 decimals) provocaven grans diferències en les prediccions del model. De tal manera que qualsevol perturbació, o error en les condicions inicials pot tenir una gran influència sobre el resultat final. Per tant era molt difícil fer prediccions climatológiques a llarg termini. Les dades empíriques que proporcionen les estacions metereològiques tenen errors inevitables.

Lorenz va intentar explicar aquesta idea mitjançant un exemple hipotètic. Imaginant-se que un meteoròleg que hagués aconseguit fer una prediccó molt exacta del comportament de la atmosfera mitjançant càlculs i dades molt precises, podria trobar-se en una preddició totalment equivocada per no haver tingut en compte l'aleteig d'una papallona a l'eltre banda del planeta.

D'aquí va sorgir el nom de efecte papallona.

Per tant l'expressió "efecte papallona", fa referència a la amplificació de errors que poden sorgir en el comportament de un sistema complex. En definitiva, l'efecte papallona és una de les característiques del comportament d'un sistema caòtic, en el que les variables canvien de forma complexa i errònia, fent impossible fer prediccions més enllà d'un determinat punt, que reb el nom d'horitzó de prediccions.

No hay comentarios: