jueves, 1 de marzo de 2007

¿Es possible fer cremar sucre?

Probem-ho!

Per tal de que puguis realitzar aquest senzill experiment cassolà, et caldrà:
- Un terròs de sucre.
- Una collereta ( una que no t'estimis gaire, pel que li pugui passar)
- Un encenedor.
- I un cigarret, consumit ( però no cal que te'l fumis tu!).

Agafa el terròs de sucre i acosta-li una flama. Què passa?
Com podras observar el sucre no crema. El que passa es que el compost arriba al seu punt de fussió , abans de que pugui começar a cremar, i es forma una massa, però res de flames.

El que has de fer perquè el sucre cremi, és impregnar la superfície del terròs ( un de nou perquè l'altre quedarà inutilitzable) amb una mica de cendra del cigarret i torna a acostar-li la flama. Podràs veure com el terròs comença a cremar deseguida i manté la flama (petita, però una flama).

Com podem explicar això?¿?¿
La cendra del cigarret en posar-se en contacte amb el sucre es comporta com un catalitzador i fa que la temperatura necessària per a que començi la reacció de combustió amb l'oxigen de l'aire sigui mes petita. Així s'aconsegueix que el sucre començi a cremar a una temperatura inferior a la que comença a fondre's.

5 comentarios:

Txus dijo...

Ja! Tothom sap que qui causarà el caos i l'enfermetat futura al món seràn les oques!

T'ha atacat alguna vegada una oca rabiosa? :__ no va ser gaire divertit...

;D

Patufet dijo...

jajaja pos a mi si k m van intentar mossegar xus.. i a que no saps com em vai defensar?


juju ale, us deixo amb l'intriga!


petons als 2! (vaaa xus no siguis tontoo, xDDDD)

salut!

Ber dijo...

aqui hi ha mol de qüimic raritu e!

Naschter Halt dijo...

ja o pots ben dir berni!! stan malalts

Patufet dijo...

volem actualització jaaa!